Bary i Karczmy przy Trasach

Obecnie możemy zaobserwować dynamiczny wzrost sektora małej gastronomii, szczególnie przy drogach o dużym natężeniu ruchu. Popularne stały się sieci fast-foodów dzięki którym aby zamówić posiłek nie musimy nawet wysiadać z auta. Można przewidywać, że wraz ze wzrostem ilości aut oraz budową istotnych dla ruchu krajowego dróg, zwiększy się ilość punktów gastronomicznych. Niestety obecnie wiele restauracji czy przydrożnych barów oferuje jedzenie niskiej jakości, niejednokrotnie nie spełniające norm higienicznych. Aby uniknąć zjedzenia nieświeżego posiłku należy stosować się do kilku zasad:

  • Nie należy jeść w lokalach, które sprawiają wrażenie niechlujnych czy brudnych. Istnieje bowiem duża szansa, że warunki sanitarne na kuchni nie spełniają wymagań sanepidu. Oceniajmy więc lokal już po wejściu do niego. W razie wątpliwości – wyjdźmy.
  • Znane sieci restauracji czy barów dają większą gwarancję świeżości składników ponieważ duże koncerny mają zbyt dużo do stracenia w przypadku podania czegoś nieświeżego. Zazwyczaj w „sieciówkach” panuje duży rygor sanitarny a poszczególne placówki są często kontrolowane przez pracowników zewnętrznych. Duże fast-foody są więc ciekawą alternatywą dla przydrożnych barów.
  • Zamawiajmy posiłki złożone ze składników popularnych w naszym kraju. Zwiększamy tym samym szanse, że będą one świeże ponieważ restauratorom nie opłaca się przechowywać dużych zapasów żywności.

Poniżej prezentujemy kilka punktów gastronomicznych wartych uwagi, które zostały zlokalizowane przy istotnych trasach w Polsce.

Restauracje przy Drodze Krajowej nr 8:

Restauracje przy Autostradzie A4:

Restauracje przy Trasie S8: